Un meniu de post

Dragii mei prieteni,

Calatoria de azi presupune o incursiune gastronomica ce va avea influente spirituale care, in tumultul zilelor noastre trebuie apreciate pentru valoarea lor intrinseca. Cred ca e bine sa ne reamintim cu oarecare piosenie despre Postul Patelui si mancarea de post. Bucataria romaneasca traditionala este aceea a unui popor evlavios, foarte bogata in preparate ce se consuma in timpul postului.

meniu de post 1

Dar, asa cum am intentionat inca de la inceput voi incepe cu cateva dintre reperele spirituale si semnificatia celui mai lung post al anului. Postul Pastelui pe langa denumirea de Post Mare mai este si Postul Patruzecimii sau al Paresimilor. Este un post pomenit atat in Vechiul Testament cat si in cel Nou. In acest Post il regasim pe mantuitorul Iisus Christos postind timp de 40 de zile si 40 de nopti. se intinde pe durata a sapte saptamani, din care ultima saptamana este denumita Saptamana Patimilor si este saptamana in care postul este cel mai sever. Postul in general nu inseamna numai in a te abtine de la anumite mancaruri. Postul inseamna si o atitudine spirituala dobandita prin rugaciune, o perioada in care ne purificam gandurile si faptele, ne aplecam mintea si sufletul spre milostenie si iertare prin marturisirea pacatelor savarsite.

Sfantul Ioan Gura de Aur spunea ca postul trupului este hrana sufletului, ceea ce inseamna ca pe langa mancare trebuie sa posim si cu ochii si cu gandurile.

Asadar, dragi prieteni putem sa incepem prin a alege din multitudinea de meniuri de post oferite de bucataria traditionala si internationala.

Un meniu de post este usor de realizat avand in vedere ca sunt permise legume, fructe, paste fainoase, orez fel de fel d everdeturi. Putem sa incepem un meniu de post cu alegerea unei supe de legume facuta din morcovi, telina, patrunjel si conopida la care sa asortam putin ulei de masline si crutoane de paine. Apoi ca fel principal putem opta pentru un orez cu legume si ciuperci, mai consistent din punct de vedere caloric la care avem posibilitatea sa alegem dintr-o varietate mare de sosuri care nu au la baza lactatele.

meniu de post

Deasemenea cartofii si fasolea uscata sunt alimente din care putem prepara diverse mancaruri pe care sa le asortam cu muraturi sau varza murata. De exemplu in Ardeal un meniu de post pentru masa de seara este mamaliga cu silvoi. Silvoiul este o marmelada din prune care nu contine zahar. Este dulce doar datorita prunelor foarte bine coapte si fierte timp indelungat pentru ca marmelada sa fie consistenta.

Niciun meniu de post nu este complet daca nu adaugam un desert din fructe proaspete sau uscate si eventual o dulceata de casa din zmeura cu apa rece.

Multe dintre restaurantele din zilele noastre sunt pregatite sa intampine Postul Pastelui cu meniuri de post variate si pline de culoare si imaginatie. In aceasta perioada cu siguranta si in unitatile de autoservire vom gasi ceva ce sa ne satisfaca inclinatia pioasa pentru a posti atat din punct de vedere al mancarii cat si din cel al atitudinii spirituale.

Si bineinteles nu trebuie sa uitam ca in cadrul postului exista zile cu dezlegare la peste, pe care il putem astfel asocia salatelor de cruditati, mancarurilor gatite de legume. Dezlegarile la peste se fac de ziua Bunei Vestiri si de Florii, intrarea Domnului in Ierusalim.

Si iata ca m reusit sa avem o masa indestulata si sanatoasa respectand si rigorile Postului Mare din punct de vedere al mancarii. Partea spirituala tine de fiecare si de dorinta de purificare mentala si sufleteasca.

Artticole foarte interesante o sa gasiti si aici

Tag-uri:, , , , , ,

Lasă un comentariu